Wie ben ik?

Piet Hijlkema

Mijn naam is Piet Hijlkema. Ik ben een man die op enthousiaste en inspirerende manier kennis en ervaring overdraagt op anderen. Ik ben daarnaast gedreven sportman, onderwijsman, nuchtere Friese boerenzoon en vader van drie kinderen. Ik heb een enorme passie voor het schaatsen. Op houtjes leerde ik de eerste beginselen van het ‘reedriden’, zoals schaatsen in het Fries wordt genoemd. Op de brede vaart voor onze boerderij waar ik ben opgegroeid, maakten we onze eigen Olympische ijsbaan. Bij gebrek aan natuurijs, ging ik bij de schaatstrainingsgroep De IJsster in Sneek. We trainden op Thialf, destijds nog in de openlucht. De schaatstraining, zowel in de zomer als in de winter vond ik geweldig. Ik werd echt door het schaatsvirus besmet. Ik schaatste elke week wedstrijden en gaf ook al snel training aan de pupillen. Sinds de jaren ’80 ben ik actief schaatser en heb ik meer dan 1000 wedstrijden op de langebaan en marathon gereden. Na een periode in de langebaanselectie van het gewest Groningen te hebben gezeten, heb ik de overstap gemaakt naar de marathon. Van 1996 tot 2006 reed ik in de landelijke B- en later A-divisie. Tegenwoordig ben ik nog actief bij de Masters.

Ook ben ik sinds 1988 trainer/coach. Bij verschillende clubs en schaatsselecties (langebaan en marathon) in Friesland en Groningen heb ik schaatstrainingen verzorgd. Later ben ik ook actief geweest als opleidingsdocent (train de trainer) bij de KNSB. In 2010 was ik één van de initiatiefnemers en organisatoren van de Marathonklassieker De Ronde van Skarsterlân (natuurijs), de wedstrijd die tot nog toe drie keer werd verreden.

Naast de eigen wedstrijden die ik nog rij en de trainingen die ik verzorg, ben ik sinds 2016 ploegleider/trainer van Schaatsploeg Man & Mach, die deelneemt aan de marathons in de Topdivisie in Nederland. Buiten Nederland strijden de schaatsers op de Weissensee in Oostenrijk en op Zweeds natuurijs.

Samenvattend: ik vind het geweldig om op mijn ‘eigen wijze’ ervaring en kennis over bewegen in het algemeen en schaatsen in het bijzonder, te delen.

Waar sta ik voor?

Wanneer je bij mij traint, krijg je intensieve begeleiding en eerlijk advies. Deze begeleiding is gericht op het doel wat we samen hebben bepaald. Je traint bij mij meestal in een (kleine) groep (al is één-op-één-training ook mogelijk), je krijgt persoonlijk advies, dus maatwerk.

Schaatsen

Om goed te kunnen (leren) schaatsen heb je een trainer/coach nodig die let op details. Er is meer nodig dan coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Ik let op meerdere zaken die jou als sporter kunnen beïnvloeden, zoals mentale gesteldheid, intrinsieke motivatie en balans tussen bijv. studie, werk, privésituatie en gezondheid.